MISKOLC LÁTNIVALÓK ÉS PROGRAMLEHETŐSÉGEK 2. RÉSZ – Szent István-barlang

Fotó: Wikimedia Commons – Szenti Tamás

A Szent István barlang mesterséges bejárata közvetlenül az Erdővarázs Panzió bejáratával szemben található. A cseppkőképződményekkel és látványos oldásformákkal gazdagon díszített barlangot egy beesett kutya nyomán fedezték fel. Jelenleg az óránként induló túrák a barlang 170 m hosszú szakaszát ismertetik meg a látogatókkal.

A Lillafüredi Szent István-barlang felfedezése

A barlang felfedéséhez mondhatni „mesés” történet kötődik. Egy kutya és gazdája a 19. század végén gombászni indult a Lillafüred környéki erdőkbe. Az állat azonban egy hasadékba esett, ahonnan nem tudott menekülni. Gazda a gombászás befejeztével kereste ugyan a kutyát, de mivel az nem találta egyedül indult haza. Végül, a kutya ugatására két fiatalember figyelt fel, akik természetesen kimentették az állatot és egyúttal felfedezték a cseppkőbarlangot. 1931-ben már a nagyközönség részére is elérhetővé vált, tudományos feltárás pedig Kadic Ottokár végezte el még 1913-ban.

A Lillafüredi Szent István-barlang mint programlehetőség Miskolc és környékén

Fotó: Wikimedia Commons – Szenti Tamás

A fokozottan védett Szent István-barlang Lillafüreden, Miskolctól 3,5 km-re nyílik. Járatainak összhossza 1514 m, függőleges kiterjedése 101 m, ebből a látogatható szakasz hossza 170 m. Az óránként induló kb. 30 perces szakvezetéses túrák szakasza kiépített, villanyvilágítással ellátott és minden látogató számára utcai öltözetben, egész évben bejárható. A közlekedést korlátok, lépcsők és egyenletes, vízmentesített sétautak segítik. Mivel a barlangban a hőmérséklet egész évben +10 C, emiatt a látogatók számára ajánlott a megfelelő ruházat, továbbá fontos kiemelni, hogy barlangvédelmi okokból fényképeket készíteni csak vaku használata nélkül szabad.

További információk a látogatásról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján olvashatók: http://bnpi.hu/


Ha Miskolc és környékén szállna meg válassza bátran az Erdővarázs Panziót!

Kiemelt fotó forrása: Vaclav, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons (Szenti Tamás)