Lillafüredi Erdei Kisvasút - Fotó VOJNICH PÁL.

MISKOLC LÁTNIVALÓK ÉS PROGRAMLEHETŐSÉGEK 3. RÉSZ – a Lillafüredi állami erdei vasút

A Lillafüredi erdei kisvasút Miskolcon és annak környékén, a Bükk-vidék keleti területén található. A vasútüzemet a Bükkben kitermelt faáru, illetve a Diósgyőri szénbánya szenének szállítására hozták létre, a személyszállítás csak később, turisztikai célokkal indult meg.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Története

Fotó: Wikimedia Commons – VOJNICH PÁL

Az erdei vasút története az első világháború végére nyúlik vissza. A trianoni békeszerződés következtében Magyarország elvesztette jelentős erdős területeit, és meg kellett növelni a megmaradt területeken a faanyag kitermelését. A fahiány miatt határozat született, hogy erdei vasutak épüljenek a Szinva- és a Garadna-patak völgyében, hogy a faanyagot hatékonyabban szállítsák. Az eredeti tervek szerint 17,7 km hosszú vasútvonalat terveztek Miskolc-Fáskert és Garadna között.

Az erdei vasút építkezése 1920. február 4-én kezdődött, és érdekes módon két irányban haladt előre. Az első fűtőház a Perecesi-kitérőben épült, és innen szállították a vasútépítéshez szükséges anyagokat. Az első tehervonat 1920. november 14-én indult el Garadnától Miskolc városáig. Elsődleges feladata a teherszállítás volt, és szállítottak rajta kivágott fát, dolomitot a szomorúi kőbányából, valamint a Márta bányából a papírgyár szénét.

Kisvasút és a turizmus találkozása

Fotó: Wikimedia Commons – Szalax

Az erdei vasút hamarosan a turizmus központjává vált. 1929-ben elkészült a híres Palotaszálló, és a környék turisztikai vonzerejének fejlődésével a vasútvonal módosításra szorult. Az állomást délebbre helyezték át, közelebb a belvároshoz, és új alagutak épültek.

Az erdei vasút elsősorban teherszállítással indult, de 1923-ban megkapta a személyszállítás engedélyét is. Először nyitott teherkocsikban utazhattak az utasok, majd 1925-ben érkeztek az első személykocsik. A vasút hamarosan modernizálódott és újításokkal büszkélkedhetett.

Lillafüredi Erdei Kisvasút, mint programlehetőség

Ma a Lillafüredi Állami Erdei Vasút korszerűsített járműparkkal rendelkezik, és az utasok élvezhetik a gyönyörű tájat és a történelmi vonatok nosztalgikus varázsát. Ez az évtizedek óta működő vasút nem csupán közlekedési eszköz, hanem egy olyan időutazás is, amely visszarepít a múltba, ahol a gőzmozdonyok és a természet közelsége új élményeket és emlékeket teremt.


Ha Miskolc és környékén szállna meg válassza bátran az Erdővarázs Panziót!

Kiemelt fotó forrása: Kisafka, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons