Miskolc látnivalók és programlehetőségek 1. rész – A Diósgyőri vár

Miskolc és Lillafüred egyik talán legkedveltebb látnivalója a Diósgyőri vár. Az épületkomplexum a vidék, sőt egész Magyarország történelmének fontos részét képezi. A magyarországi várak közül kevés maradt fenn jó állapotban, azonban a Diósgyőri vár a 2014-es felújításnak is köszönhetően biztosan nem fog csalódást okozni, ráadásul családosoknak is kiváló programlehetőséget jelent.

A Diósgyőri vár rövid története

Miskolc Diósgyőr városrészének gyönyörű természeti környezetében, a Bükk-hegység lábainál található a Diósgyőri vár. Az épület helyén már a honfoglalás korában is egy földvár állt, azonban a tatárjárás időszaka alatt elpusztult. Ernye bán fia, István nádor hozta létre itt az első kővárat, neki köszönhetjük a mai vár születését. A vár fénykora a 14. században, Nagy Lajos király uralkodásának idejére esik, és ekkor játszott fontos szerepet a magyar történelemben. 1381-ben itt kötötték meg a király velencei háborúit lezáró torinói békét. Ettől az időponttól kezdődött egy hosszú időszak, ami egészen 1526-ig tartott, és amikor a vár hat királyné jegyajándéka, egyben vidéki rezidenciája volt. Ennek köszönheti az elnevezését is: a királynék vára.

A vár kínálta látnivalók és programlehetőségek

A vár berendezéseinek sajátossága abban rejlik, hogy a látogatók szabadon bejárhatják a termeket és felfedezhetik a középkori vár hangulatát. Interaktív tartalmak és berendezett bemutatóterek mellett korhű ruhába öltözött animátorok mutatják be, a középkori mindennapi életet. Érdemes továbbá megtekinteni a vár szomszédságában található hatalmas arénát, a Lovagi Tornák Terét, ahol koncertekkel, színházi előadásokkal, fesztiválokkal, történelmi játékokkal várják a látogatókat.

További és aktuális információkért érdemes ellátogatni a vár honlapjárahttp://www.diosgyorivar.hu/


Ha Miskolc és környékén szállna meg válassza bátran az Erdővarázs Panziót!